BIM Coördinator Opleidingstraject – Hoe gaat het in de praktijk?

U wilt graag meer sturing geven aan het BIM proces en grip houden op uw projecten. U beschikt over relevante werkervaring vanuit uw eigen discipline en heeft al enige kennis van BIM projecten. Het BIM Coördinator Opleidingstraject biedt u de kennis en helpt u de benodigde competenties te ontwikkelen om direct in de praktijk aan de slag te gaan als BIM Coördinator.

Werkvorm

Het opleidingstraject wordt gestart met een persoonlijke intake. Tijdens de intake leren wij u en uw behoeften beter kennen. Ook kunnen wij beoordelen of enkele onderdelen van het traject naar uw behoeften gepersonaliseerd kunnen worden. De intake zorgt er voor dat we de lesstof zo goed mogelijk kunnen laten aansluit bij uw kennisniveau.

Klassikale bijeenkomsten
Het klassikale gedeelte bestaat uit 6 klassikale bijeenkomsten, waarbij wij ingaan op de competenties die een BIM coördinator nodig heeft. Tijdens een groot gedeelte van de opleiding zal er bijvoorbeeld geen computer gebruikt worden, maar wordt er discussie en interactie op gang gebracht. Technieken als LEGO serious play en visueel brainstormen worden ingezet om de interactie zo optimaal mogelijk te maken.  Na afloop van iedere bijeenkomst krijgt u opdrachten mee, die gelijk toegepast kunnen worden bij huidige projecten om zo de leerstof van de bijeenkomst direct in praktijk te brengen.

Meeloopstage
Na de klassikale bijeenkomsten vindt er een meeloopstage plaats bij een passend bedrijf. Wij hebben ervaren dat het goed is om soms een kijkje in de keuken bij een ander te nemen. Deze meeloopstage is daar bij uitstek geschikt voor. Stageplekken zijn er o.a. bij de onderstaande bedrijven.

 

Persoonlijke begeleiding
Op de laatste dag krijgt u een dag persoonlijke begeleiding om alle puntjes op de i te zetten, zodat u kunt starten in de 'nieuwe' rol als BIM coördinator. Op het einde van deze dag sluit u uw opleiding af met een presentatie van een referaat. In het referaat geeft u aan hoe u uw nieuwe rol binnen uw organisatie gaat invullen. Uit het referaat moet blijken dat u de behandelde stof eigen heeft gemaakt en dat u over de juiste competenties beschikt.

HBO gecertificeerd

U kunt een HBO certificaat van het opleidingstraject BIM coördinator halen. Dit kan door het volgen van aanvullende module bij Saxion Parttime School. Hiermee behaalt u een HBO certificaat en 5 studiepunten (EC's). Dit laat zien dat u kennis en vaardigheden op HBO niveau bezit. U kunt kiezen uit:

Studiebelasting

 • Persoonlijke intake: 30 minuten
 • Klassikale bijeenkomsten: 6 bijeenkomsten van één dag
 • Meeloopstage: één dag
 • Afsluitende dag: één dag
 • Studielast thuis: gemiddeld 4 tot 6 uur per week

Resultaat

Na het BIM Coördinator opleidingstraject bent u aantoonbaar gecertificeerd en heeft u de volgende doelen behaald:

 1. Uw kennis van BIM is up-to-date en u weet antwoord te geven op complexe vraagstukken rondom BIM processen
 2. U weet duidelijk wat uw rol als BIM coördinator inhoudt en hoe u uw taken moet uitvoeren
 3. Duidelijke afspraken maken rondom BIM
 4. U bent op de hoogte van het belang van de verschillende vormen van communicatie bij het BIM proces en u kunt deze toepassen
 5. U bent in staat om clash controles uit te voeren en het proces daaromheen te coördineren
 6. SMART doelen opstellen en deze monitoren
 7. U bent bekent met alle landelijke afspraken rondom BIM en weet deze in uw eigen project op de juiste manier toe te passen
 8. Uw kennis van het IFC formaat is goed en u weet hier advies in te geven wanneer nodig
 9. U kunt modellen checken en sturing geven om zo het BIM proces beter te laten verlopen
 10. Nóg meer nuttige informatie uit de BIM modellen halen dan voorheen

Cursisten over het opleidingstraject

Jasper Heijnen, Van der Gragt: "Het sprak mij aan dat we veel persoonlijke aandacht kregen, dat de stagedag erg interessant en goed geregeld was en de één op één dag aan het einde zeer waardevol was. Na de opleiding zag ik al snel resultaten. Met name het maken van goede afspraken is voor ons al heel veel verbeterd".

Martijn Horst, Van Wijnen: "Het was echt een compleet totaalpakket. Na de opleiding direct een kick-off georganiseerd en dat ging erg goed. Ik heb ook veel geleerd over IFC, clashen en communicatie rondom deze onderwerpen. Het geeft mij veel vertrouwen voor de toekomst".

Aanmelden voor de opleiding

Wilt u zich aanmelden voor de opleiding? Neem dan contact met ons op voor de eerstvolgende startdatum. De opleiding start altijd op een locatie van Itannex, waarbij we zoveel mogelijk rekening houden met de vestigingsplaats van de deelnemers.

  Neem contact op

  Hoe kunnen we u verder helpen?

  Door op verzenden en akkoord te klikken geeft u aan akkoord te zijn met onze privacy policy.

  Terug naar de vorige pagina

  Contact

  Telefoon: +31 (0)88 – 872 00 00

  E-mail
  info@itannex.com

  Bedrijfsgegevens
  K.v.K. nr.08159263
  IBAN: NL22ABNA0593947363
  BIC: ABNANL2A