Contact

Telefoon: +31 (0)88 – 872 00 00

E-mail
info@itannex.com

Bedrijfsgegevens
K.v.K. nr.08159263
IBAN: NL22ABNA0593947363
BIC: ABNANL2A

Waal: werkvoorbereiding het centrum van BIM

28.02.2017 | Categorie:

"Iedereen moet altijd en overal beschikking hebben tot de informatie die voor hem/haar relevant is om het werk goed uit te kunnen voeren."

Zeven jaar geleden interviewden wij Waal over het toen net ontwikkelde WIM (Waal Informatie Model) en de implementatie van Autodesk Revit. Wat is er in de tussentijd veranderd? Wat is de huidige visie op BIM en hoe kijkt Waal tegen de toekomst aan? Wij spraken Joris Raaijmaakers, BIM & Innovatiemanager bij Waal.

Waal_Joris_Raaijmaakers

Wat is er veranderd in de afgelopen jaren?

“De term WIM gebruiken wij niet meer, maar onze visie is onveranderd: ‘Altijd beschikking over je laatste maatwerkinformatie’. Dat is ons streven. In de basis is maximale transparantie mijn drijfveer. Iedereen moet altijd en overal beschikking hebben tot de informatie die voor hem/haar relevant is om het werk goed uit te kunnen voeren.

De grootste verandering is dat we vroeger alleen intern aan het BIMmen waren. We hebben een slag gemaakt van binnen naar buiten vanuit onze eigen motivatie, omdat wij zelf echt geloven dat BIM ons meerwaarde oplevert. Daarnaast zijn onze modelleurs niet meer het centrum van BIM, maar is dit tegenwoordig de werkvoorbereiding. Zij zijn degene die het hele informatiemanagementtraject trekken en moeten dus eigenlijk eigenaar zijn van het 3D model.”

Het delen van informatie als leidraad

Het delen van informatie loopt als een leidraad door de veranderingen van Waal. “Dit doen we door slimme tools in te zetten. BIM is de manier van werken die je wat mij betreft in het hele bedrijf terug zou moeten vinden. Enerzijds is dit 3D modelleren, maar ook een integrale manier van samenwerken. Samen nadenken over de informatie die je aan het verwerken bent. Zou ik die informatie moeten verwerken of kan iemand anders dat beter doen? En doen we het wel slim?”

Om het delen van informatie te ondersteunen heeft Waal een projectportaal ontwikkelt. “Iedereen die meewerkt aan een project, zowel intern als extern, heeft toegang tot de informatie van een project. De basis is ons kennisportaal. Hier wordt alle kennis en onze manier van werken opgeslagen. Uiteindelijk zit de grootste uitdaging niet eens in de techniek, het zit ‘m veel meer in het anders gaan denken en anders samenwerken.”

BIM, Revit en Samenwerken

“Onze woonconsultants die met kopers aan tafel zitten werken direct in Revit. Mensen kunnen dus gelijk 3D naar hun huis kijken en hebben zo een veel beter gevoel bij wat er allemaal kan. De kracht is ook dat er direct modellen en maatwerktekeningen voor onze bouwpartners gegenereerd kunnen worden. Dit bespaart ons ook een hoop extra en dubbel modelleerwerk. Ook het risico op modelleerfouten en daarmee fouten naar de bouwplaats is veel kleiner. Door BIM, Revit en goed samenwerken leveren we een prettige ervaring voor de koper en is ons proces een stuk optimaler.”

Hoe kijkt Waal tegen de toekomst aan?

“3D printen en Virtual/Augmented Reality, dat gaat er voor zorgen dat BIM echt naar de bouwplaats toe komt. Ook zouden kopers, maar ook professionele opdrachtgevers, tijdens de bouw continue inzicht moeten hebben in de status van hun woning of project, bijvoorbeeld via webcams en online portalen. De combinatie van nieuwste technieken, maar ook de manier waarop je dingen organiseert. Dat is hard nodig in de bouw en daar zijn wij dagelijks mee bezig.”

“Collega’s uitdagen en laten zien hoe de toekomst er uit kan zien en hoe slimme tools van Autodesk en Itannex hen daarbij in hun dagelijks werk nu al in kunnen ondersteunen helpt daar goed bij. De BIM Awareness sessie die we met Itannex hebben gedaan droeg daar bijvoorbeeld aan bij. Mensen bewust laten worden om meer na te denken over hoe om te gaan met informatie en dat IT steeds dichter bij onze business komt helpt ons vooruit te komen.”.

Samenwerking met Itannex

“Wat ik belangrijk vindt is dat Itannex meer doet dan alleen het leveren van de software. Itannex leert ons proces kennen en gaat vervolgens samen met Waal kijken naar het werkproces en welke tools daar het beste bij aansluiten. Hierdoor biedt Itannex ons een duidelijke meerwaarde. Een goede mix tussen software leverancier en procesadviseur.”

Over Waal

Waal is een groot bouwbedrijf met projecten in de woningbouw.

“Wij zien onszelf als een platformbedrijf waarbij wij alle kennis samenbrengen en die op maat aanbieden aan alle stakeholders in het bouwproces waarmee en waarvoor we samenwerken. Onze missie is dan ook: Integraal verbinden. Slimmer Bouwen. Beter Wonen.”