‘Viral change’ in een ander perspectief

24.06.2020 | Categorie:

De afgelopen periode hebben we gezien hoe snel we ons kunnen aanpassen aan nieuwe situaties. Waar we in eerste instantie nog wat zoekende waren, vinden we het nu niet meer dan normaal om elkaar te ontmoeten in de virtuele wereld. Zijn we dan toch in staat om diep ingesleten gewoontes binnen aanzienlijk korte tijd te doorbreken?

  Whitepaper Consultancy

  Gratis consultancy whitepaper dowload:
  doelen realiseren door procesverandering (PDF)

  Ontvang het gratis consultancy whitepaper direct in uw inbox.

  Door op verzenden en akkoord te klikken geeft u aan akkoord te zijn met onze privacy policy.

  Welke lessen kunnen we leren?

  Wellicht lijkt het vreemd om een door een virus veranderde maatschappij te vergelijken met een industriële sector zoals de bouw. Toch kunnen we lessen uit deze tijd prima doortrekken. Mensen en organisaties zijn blijkbaar in staat om in een korte tijd aanzienlijke transities te ondergaan. En ondanks dat er binnen de bouwsector een sterk traditionele cultuur heerst, lijkt de tijd rijp om het roer om te gooien. Maar hoe realiseer je deze cultuuromslag?

  We staan aan de vooravond van de vierde industriële revolutie. Modulair bouwen, big data, live samenwerken, AR, 3D printen en natuurlijk BIM, zijn voorbeelden van mogelijkheden die er nu al zijn. Er gaan bedrijven ontstaan die (productie)processen opnieuw uitvinden en daarmee de markt zoals we die kennen compleet op de kop gooien. Immers, in andere markten is dit al gaande of al gebeurd. Toch heeft digitaliseren en veranderen binnen veel organisaties nog geen prioriteit. Evenals met het virus: we konden het zien aankomen, maar toch overviel het ons. Hierdoor liep het kabinet al snel achter de feiten aan. Een voorbeeld dat je als organisatie niet wil volgen. Het is tijd om in actie te komen!

  Urgentiebesef

  Een belangrijke les voor succesvolle verandering is dat het start met urgentiebesef, wat automatisch verantwoordelijkheidsgevoel met zich meebrengt. Wanneer mensen de noodzaak inzien waarom verandering gewenst is, wakkert hun urgentiebesef aan. In de praktijk betekent dit dat iedereen zijn steentje zal bijdragen en elkaar eerder op ongewenst gedrag zal aanspreken.  

  Kom met een plan en vooral een gemeenschappelijk perspectief waar mensen onderdeel van willen uitmaken. Gebruik daarbij taal en voorbeelden die duidelijk en aansprekend zijn. Naast duidelijk taal, wordt door sturing, begrenzing en kaders het zelf organiserend vermogen van mensen geactiveerd. Hoe duidelijker je bent, hoe sneller je het activeert, want mensen willen binnen de grenzen er het beste van maken. Kies je er dus voor om als organisatie te digitaliseren, dan moet je ook je processen daarop aanpassen, je mensen daarin meenemen en de benodigde technologie beschikbaar stellen.  

  Lead by example

  Leiders en hun voorbeeldgedrag staan voorop. Mensen luisteren niet direct naar wat je zegt, maar kijken naar wat je doet.  Markt Rutte bracht in één zin heel beeldend en feitelijk in beeld wat de noodzaak was‘Nederland is een patiënt die behandeld moet worden’. Vage managementtaal met termen als ‘kostenreductie’ en ‘procesefficiency’ kunnen beter vermeden worden. Je krijgt mensen pas in beweging als je klip-en-klaar bent over wat gewenst en ongewenst gedrag is. En zelf geloofwaardig bent door je eigen voorbeeldgedrag. 

  Ook het geven van een podium aan mensen binnen de organisatie is belangrijk in het veranderproces. Denk ‘bottom-up’. Zij hebben expertise op een bepaald gebied, maak daar ook gebruik van. Breng ze in positie, speel samen, met een duidelijke rolverdeling. Niet de baas mag het zeggen, maar wie het weet mag het zeggen. Op deze manier creëer je draagvlavoor de digitalisering van jouw organisatie. 

  Neem de tijd die nodig is

  Tot slot, té snel veranderen heeft ook zijn keerzijde. Het veranderproces moet op alle vlakken in goede banen worden geleid. Itannex waarborgt een effectief veranderproces en richt zich daarbij op drie belangrijke pijlers: mens, proces en techniek.  

  Heb ik je nieuwsgierig gemaakt en zie jij de urgentie om te digitaliseren, en dus ook te veranderen op dit gebied? Bij Itannex helpen we je graag! Neem vrijblijvend contact met mij op en we gaan samen aan de slag. Meer informatie over hoe wij jouw organisatie helpen veranderen? Download onze whitepaper.

   Whitepaper Consultancy

   Gratis consultancy whitepaper dowload:
   doelen realiseren door procesverandering (PDF)

   Ontvang het gratis consultancy whitepaper direct in uw inbox.

   Door op verzenden en akkoord te klikken geeft u aan akkoord te zijn met onze privacy policy.

   Nathalie Brunnekreeft
   Product Manager  

    

   Ja ik wil meer weten over de Revit basis Next cursus.