De veranderende rol van de installateur

17.05.2018 | Categorie:

BIM: een breed begrip

U heeft vast al wel van BIM gehoord, maar u vindt het moeilijk om in te schatten wanneer u dit moet inzetten. Het is natuurlijk ook een grote stap en het vergt een andere werkwijze van uw organisatie. Maar kijk eens naar wat het oplevert: door in de ontwerpkant en werkvoorbereiding tijd en energie te steken, zal uiteindelijk het gehele bouwproces veel soepeler en efficiënter verlopen. Daar zult u uw winsten zien!

Wat is de definitie van BIM? Dit is voor ieder bedrijf verschillend: de één vindt dit het opzetten van een 3D model, een ander vindt het iets wat bij hun interne bedrijfsproces past. Weer een ander ziet dit als dé manier om de samenwerking met bouwpartners te optimaliseren. Je kunt BIM ook heel breed inzetten; de vraag is: in hoeverre wil je gebruik gaan maken van BIM? Veel bedrijven hebben voldoende aan enkel het opzetten van een 3D model. Dus je zet een bouwwerk op in 3D, maar deze bevat weinig specifieke informatie.  Als we gaan kijken naar BIM, dan ga je ook anderen deel uit laten maken van het hele ontwerpproces. Of het nu om een woning, hotel of utiliteitsproject gaat, als installateur kun je veel informatie in een model zetten.

De veranderende rol van de installateur

Wat ik zie is dat de rol van installateur verandert: was vroeger twee derde in een project bouwkunde en één derde installatietechniek, nu is dat vaak andersom. De installateur krijgt bij sommige projecten al de aannemersrol.  Hij is dan verantwoordelijk voor het aansturen en coördineren van het project, het uitvoeren van clash detecties en het aansturen van onderaannemers op zaken die aangepast moeten worden. Die installateur heeft dan dus ook de juiste tools nodig. Met het Autodesk platform heeft een installateur alle tools tot zijn beschikking om dat te kunnen doen.

BIM inventarisatie en implementatie

Om bedrijven te helpen met BIM voeren wij eerst een inventarisatie uit; we praten met mensen van verschillende afdelingen om een inzicht te krijgen in de organisatie. Dus hoe werken zij momenteel? Wat is het kennisniveau van de medewerkers? Welke applicaties gebruiken zij? Hoe communiceren zij intern? Hoe verloopt de communicatie naar buiten? Na deze inventarisatie maken wij een BIM adviesplan voor een organisatie waarin staat hoe zij BIM (nog sterker) kunnen ontwikkelen in hun organisatie. Dit hangt ook af van de wensen van het bedrijf.

Daarna start de implementatie. Onderdelen hiervan kunnen zijn:
- Medewerkers opleiden
- Workflow creëren tussen bijvoorbeeld modelleurs en projectleiders
- Werkdocument opzetten
- Software inrichten

Wij kunnen bedrijven leren om bijvoorbeeld informatie toe te kennen zodat zij uit het model een elektrotechnisch schema kunnen genereren (bijvoorbeeld een stoomkring schema middels SmartCircuits). Of hoe men beter met elkaar intern kan communiceren (d.m.v. BIM 360). Maar ook de stap naar buiten maken: communiceren met de bouwplaats.

Stoomkring schema m.b.v. SmartCircuits

Stoomkring schema m.b.v. SmartCircuits

 

 

 

 

 

 

Als we dit inrichten ervaart de klant gelijk de voordelen omdat ze maar met één datamodel werken, voor het complete project. Veel organisaties hebben applicaties via verschillende partijen; dat is totaal niet overzichtelijk. Wij helpen bedrijven om binnen één platform te werken, hierdoor wordt het veel duidelijker.

Winst door goed ontwerpproces

Voor u als installateur is er veel winst te behalen door een goed ontwerpproces te hebben: met de juiste templates,  goede content en het hergebruiken van de informatie die in een model zit, zal uiteindelijk het hele bouwproces soepeler en efficiënter verlopen voor al uw projecten.

Met de Autodesk software heeft u alles op één plek: het ontwerpen kunt u met Revit doen, het coördineren met Navisworks en het communiceren met bijvoorbeeld BIM 360. U kunt bouwpartners uitnodigen, werken met de laatste modellen en versies met elkaar vergelijken. U krijgt een hele toolkit waarmee u het hele proces beheerst binnen één platform. En het is allemaal uitwisselbaar met elkaar, dus u heeft geen verlies van uw data.

Werken in de cloud

BIM 360 gaat steeds belangrijker worden in de installatiemarkt. Dit pakt het hele proces aan: van ontwerp tot en met oplevering. Als installateur creëert u natuurlijk heel veel documenten en is het al snel onoverzichtelijk. BIM 360 Docs kan u helpen om heel snel de juiste informatie bij elkaar te zoeken. En met BIM 360 Design kunt u Revit modellen met elkaar delen. Overal en altijd toegang, vanaf elk apparaat; dat is waar werken in de cloud om draait.

De doelstelling van BIM

De software wordt steeds slimmer en intelligenter, waardoor bedrijven steeds sneller afscheid kunnen nemen van third party applications, en het de samenwerking juist bevordert. En dat is ook de doelstelling van BIM; dat we beter gaan samenwerken. En dat we de informatie die we in een model stoppen, gaan hergebruiken.

Martijn_Tijhof_LI
Mijn naam is Martijn Tijhof, als BIM Sales Consultant help ik installateurs bij het digitaliseren van het bouwproces.