Op zoek naar een sparringspartner?

Wij dagen u uit! Hoe gaat u om met kansen in de markt en hoe benut u deze?

Laat uw gegevens achter en wij nemen contact met u op!

Neem contact op

Hoe kunnen we u verder helpen?

Door op verzenden en akkoord te klikken geeft u aan akkoord te zijn met onze privacy policy.

Contact

Telefoon: +31 (0)88 – 872 00 00

E-mail
info@itannex.com

Bedrijfsgegevens
K.v.K. nr.08159263
IBAN: NL22ABNA0593947363
BIC: ABNANL2A

De rol van de installateur én die van de adviseur

17.04.2019 | Categorie:

De installatiebranche is snel aan het veranderen. Al enige tijd zorgt de ontwikkeling van BIM voor de nodige veranderingen, de eisen op het gebied van duurzaamheid veranderen en de hoeveelheid techniek in gebouwen wordt steeds groter. Dit zijn slechts enkele voorbeelden, het is natuurlijk niet voor niets dat Uneto-VNI haar naam heeft gewijzigd in Techniek Nederland. De afgelopen jaren is de rol van de installateur al verschoven en ook de rol van de adviseur is wezenlijk anders dan enkele jaren terug.

De rol van de installateur bij BIM projecten

Rol installateur

BIM heeft een groot deel van de installateurs aangezet tot innovatie. Dit heeft een beweging in gang gebracht, want vanuit het BIM principe is het voor de installateur belangrijk om in een zo vroeg mogelijk stadium aan tafel te zitten. Traditioneel gezien kwam de installateur pas aan bod wanneer de installatie adviseur zijn werk al had gedaan en er reeds een voorlopig ontwerp was. In praktijk kwam (en komt) het vaak voor dat de installateur vervolgens weer vanaf nul begint en het volledige ontwerp vanaf de basis opnieuw opbouwt. Natuurlijk niet ideaal, maar om de kwaliteit van de modellen te garanderen helaas vaak noodzakelijk.

Installateurs zitten het liefst al voor het voorlopig ontwerp aan tafel. Hierdoor kunnen ze het BIM model direct zelf opbouwen en wordt voorkomen dat er dubbel werk gedaan wordt door de installateur en adviseur. Een stuk efficiënter en dus een stuk rendabeler. Toch zijn er nog veel projecten waar dit anders gaat. Vanuit traditie is de onafhankelijke blik van een installatie adviseur belangrijk. Dankzij BIM kan het bouwproces echter dusdanig sneller verlopen dat het niet meer gaat om onafhankelijkheid, maar om kwaliteit. Helemaal als de installateur goede afspraken heeft met de fabrikanten, kunnen er veel voordelen ontstaan. De installateur zit dan al vroeg aan tafel én kan een groot deel prefabriceren, omdat ze met preferred suppliers werken.

De installatie adviseur

Voor de installatie adviseur heeft deze transitie ook gevolgen. Bij BIM projecten waar een grote installateur betrokken is, zal de rol van de installatie adviseur wellicht minder worden. De grotere installateurs hebben zelf de kennis in huis om dezelfde werkzaamheden uit te voeren. De rol van adviseur wordt steeds meer een algehele adviseursrol, waarbij de opdrachtgever naast de installatietechnische zaken, ook over onderwerpen als bouwfysica en constructie geadviseerd kan worden.

Bouwcombinaties

Tegenwoordig zien we steeds meer bouwcombinaties. En gelet op de voordelen die er door samenwerking gehaald kunnen worden, is de verwachting dat het aantal bouwcombinaties groeit en dat het aantal bedrijven aangesloten bij een bouwcombinatie uitbreid. In andere branches zien we al een langere tijd soortgelijke trends, waar veel gesproken wordt over Industry 4.0. In praktijk betekent dit dat de installateur van de toekomst een meer de rol van aannemer op zich neemt, waarbij alle onderdelen dankzij de co-makerships met fabrikanten geprefabriceerd op de bouw aankomen en alleen nog gemonteerd dienen te worden. Met als gevolg een efficiënt proces waarmee installateurs een sterke concurrentiepositie hebben, of meer zullen verdienen aan een project.

Kort samengevat zijn er enkele belangrijke trends om op in te spelen:

  • De rol van de installateur bij BIM projecten
  • Co-makerships
  • Industrialisering

Op zoek naar een sparringspartner?

Dat de ontwikkelingen binnen de markt gevolgen hebben voor iedere organisatie in de installatiebranche is natuurlijk niks nieuws. De snelheid waarmee producten, de markt en organisaties kunnen veranderen is echter wel nieuw. Door diverse technologische ontwikkelingen kunt u niet meer terugvallen op ervaring en is blijven innoveren noodzakelijk. Hoe speelt u in op trends in de markt? En hoe zorgt u ervoor dat u deze kansen benut? Wij dagen u uit om daar over na te denken. Bent u op zoek naar een sparringspartner? Neem dan contact met ons op.

Neem contact op

Hoe kunnen we u verder helpen?

Door op verzenden en akkoord te klikken geeft u aan akkoord te zijn met onze privacy policy.