Prefabricage: de toekomst van de installatietechniek

5.02.2018 | Categorie:

De wereld verandert

The future of making things: dat is waar we vandaag de dag mee te maken hebben. Radicale veranderingen in hoe we dingen ontwerpen, maken en gebruiken. De digitalisering van de bouw, waarin BIM centraal staat, speelt hierin een belangrijke rol. Het ontwerpen van betere projecten is slechts één belofte van deze BIM-technologie. Steeds meer bedrijven gebruiken hun 3D modellen om samen te werken met fabrikanten en onderaannemers om de productie van deze 3D modellen te automatiseren en fabricage efficiënter in te richten.

Hiermee is BIM geen element op zich, maar onderdeel van een groter geheel. Een groter geheel waar onder andere robotisering, Augmented Reality en prefabricage onderdeel van uitmaken. Van laatstgenoemde, prefabricage, wordt al veel gebruik gemaakt in de bouw. Denk maar eens aan geprefabriceerde dakkapellen, deze staan in no time kant-en-klaar op het dak. Maar niet alleen in de bouw, ook in de installatietechniek neemt het prefabriceren, legoliseren of modulair bouwen sterk toe.

In deze blog deel ik graag onze visie over prefabricage. Want wat zijn eigenlijk de voordelen van prefabricage en hoe kunt u als organisatie gebruik maken van deze ontwikkeling?

De 5 voordelen van prefabricage
Prefabricage Installatietechniek

Prefabricage en modulair installeren wordt steeds vaker toegepast. Niet voor niets, het is namelijk een erg snelle en nauwkeurige manier van installeren die zowel tijd als geld bespaart tijdens de bouw. Niet alleen de grote bedrijven, maar ook kleinere bedrijven maken hier steeds meer gebruik van. Itannex kan ook uw bedrijf voorzien van de juiste tools om met prefabricering aan de slag te gaan!

Want wat zijn eigenlijk de voordelen van prefabricage?

  1. De kwaliteit gaat omhoog: alles wordt van te voren in de werkplaats geassembleerd;
  2. Meer snelheid en minder verstoringen tijdens de bouw: door betere voorbereiding en snellere plaatsing is de installateur veel sneller klaar. Dit heeft natuurlijk ook zijn doorwerking op andere partijen, ook zij kunnen sneller door;
  3. Verhoogde veiligheid: werknemers hoeven niet meer continue (met zware machines) boven hun hoofd te werken of op gevaarlijke ladders;
  4. Verhoogde duurzaamheid: doordat alles al van tevoren is gemaakt, is er op de bouwplaats minder overtollig afval;
  5. Minder opslag op de bouwplaats: geprefabriceerde onderdelen kunnen just-in-time geleverd worden. Hierdoor wordt de bouwplaats niet onnodig belast met bouwmaterialen.

BIM maakt prefabricage flexibel

De verandering naar prefabricering en modulair bouwen gaat uiteraard niet van de één op de andere dag. Hier komt namelijk een stuk procesverandering bij kijken. Ook moet er ruimte zijn om alles te prefabriceren, logistieke zaken moeten geregeld worden en er moet kennis in huis zijn om de juiste prefab ontwerpen te maken.

Er wordt vaak gezegd dat prefabricage en modulair bouwen betekent dat het ontwerp wordt ‘beperkt’. BIM maakt prefabricage echter flexibel! Hoe uniek en éénmalig het ontwerp ook is, zolang we weten dat het in het model past en verwerkt kan worden, kunnen we het prefabriceren en installeren. De meeste efficiency wordt echter wel behaald wanneer samenstellingen zoveel mogelijk gelijk zijn. 

Prefabricage vanuit het 3D model

Autodesk integreert steeds meer productiesoftware in de ontwerpsoftware waardoor het 3D productiemodel 1-op-1 te matchen is met het 3D ontwerpmodel.

Itannex heeft ook al meerdere applicaties bovenop Revit ontwikkeld die ervoor zorgen dat er gemakkelijk en snel prefab tekeningen uit Revit rollen. Door een reductie van talloze handelingen creëren deze toepassingen hoge efficiency voor modelleurs die prefabricage tekeningen realiseren. Hier worden echter nog altijd tekeningen als output gebruikt. Een rechtstreekse machine aansturing vanuit het 3D model zou een volgende stap kunnen zijn.

Van traditionele bouwer naar innovatieve fabrikant

Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat er een verschuiving plaatsvindt in de installatiebranche. Namelijk die van ‘traditionele bouwer’ naar ‘innovatieve fabrikant’ waar middels BIM samengewerkt wordt met toeleverende bedrijven. Vergelijk het met de auto- of luchtvaartindustrie. Binnenkort zullen mensen uit alle sectoren voor dezelfde uitdagingen komen te staan en vergelijkbare mogelijkheden nodig hebben.

Vanuit Itannex zorgen wij ervoor dat bedrijven de juiste kennis en middelen krijgen om goed met een BIM model overweg te kunnen. Nu komt er nog veel handmatig werk bij kijken, maar ik kan me goed voorstellen dat veel werk straks door robots gebeurt: prefabricering en robotisering in één. Of wat dacht u van Track & Trace: waarom gebruiken we dit nog niet voor bouwmaterialen? Nu worden bouwplaatsen volgeladen met materialen en daar opgeslagen omdat ze ergens in de aankomende weken nodig zijn. Wij als Itannex vinden dat dit veel efficiënter kan en moet!

Dus wilt u ook de stap maken naar prefabricage? Wij voorzien u graag van een passend advies! Of misschien prefabriceert u al veel? Dan zijn we erg benieuwd naar uw ervaringen. Wat zijn voor u de voor- en nadelen van prefabricage in BIM? Wij helpen u graag verder op weg!

Neem contact op

[recaptcha]    Bevestig de captcha

Door op verzenden en akkoord te klikken geeft u aan akkoord te zijn met onze privacy policy.

Over Tom Blokhuis

Tom_Blokhuis_LI

Mijn naam is Tom Blokhuis. Ik ben sinds 2012 werkzaam bij Itannex en heb de voorgaande jaren als multidisciplinaire BIM consultant (bouw en installatie) in het veld de nodige ervaring opgedaan. In mijn huidige functie als Projectmanager begeleid ik de complexere interne en externe projecten bij Itannex. Dit zijn intern veelal softwarematige ontwikkelingen en extern de implementaties bij klanten waarbij we middels een “B implementatie” de klanten helpen om naar een hoger BIM level te komen.