Het Bouwbesluit – Hoe ga jij er mee om?

1.02.2018 | Categorie:

Het Bouwbesluit is een belangrijk onderdeel van het huidige bouwproces. Het is immers de bedoeling dat mensen veilig, gezond en met plezier gebruik kunnen maken van woningen, gebouwen etc. Het is dus zeker goed dat er regels zijn. Aan deze regels, vastgelegd in het Bouwbesluit, moeten al jouw projecten voldoen. Een verantwoordelijke taak voor onder andere architecten, bouwkundig tekenaars en projectleiders…

Het belang van een nauwkeurige bouwbesluit berekening

Projecten moeten op een gegeven moment getoetst worden of het voldoet aan de eisen van het Bouwbesluit. Denk hierbij aan het maken van daglichtberekeningen of spuiventilatie berekeningen om vervolgens te controleren of ze voldoen aan de gestelde NEN normen. Belangrijk hierbij is hoe het model is gemaakt. Is het een 2D model zonder intelligentie? Of is het een 3D model met intelligentie. In het laatste geval kan er mogelijk dusdanig veel informatie uit het model gehaald worden, zodat alle informatie die nodig is voor een nauwkeurige berekening voorhanden is. Met de juiste kennis en kunde komen hier vervolgens prima berekeningen uit en in praktijk functioneert dit proces bij veel bedrijven prima. Toch roept dit werkproces wel vragen op, zoals:

  • Hoe nauwkeurig is dit werkproces nu eigenlijk?
  • Hoe vaak vindt er tijdens het ontwerpen een tussentijdse Bouwbesluit toets plaats om te kijken of je op de goede weg bent?
  • Reken je je ontwerp opnieuw door als er iets aan het ontwerp gewijzigd is?
  • Hoe veel tijd vergt het maken van een dergelijke Bouwbesluit toetsing?

Bouwbesluit berekening

De gestelde vragen zijn terechte vragen, want in een doemscenario kan blijken dat een ontwerp in een late fase alsnog gewijzigd moet worden. Bij het maken van de nieuwe berekeningen wordt vervolgens een klein foutje gemaakt en wordt het ontwerp afgekeurd. Gevolg… weer terug naar de spreekwoordelijke tekentafel en al met al is de ontwerptijd dubbel zo groot als ingeschat. Het gevolg hiervan is weer dat de projectleider ongelukkig is, het wordt moeilijker om de gestelde deadline te halen, en het management wordt ongelukkig. De ontwerpkosten vallen hoger uit dan gepland en daardoor is de marge lager.

We kunnen dus veilig stellen dat het maken van nauwkeurige berekeningen een erg belangrijk (en misschien wel onderschat) aspect is van het ontwerpproces.

'Wat vindt u van dit werk?'

Is de vraag die ik aan enkele bouwkundig tekenaars heb gesteld. De reacties waren uiteraard erg wisselend. De één haalt veel voldoening uit het maken van ‘bouwbesluit berekeningen’, de ander ervaart het als een noodzakelijk kwaad en weer een ander ervaart de regelgeving als een beperking op de creatieve vrijheid. Denk jij er net zo over als je collega’s? Stel jezelf dan de vraag: Hoe ga jij met het Bouwbesluit om? en Hoe gaat jouw bedrijf om met deze verantwoordelijke taak?

Zijn er mogelijkheden om dingen anders te doen? Jazeker die zijn er. Een mogelijkheid is om de ‘Bouwbesluit werkzaamheden’ uit te besteden aan derden. Dit gaat helaas wel weer ten koste van de opbrengsten, simpelweg omdat het uitbesteden niet gratis zal zijn.

Een nieuwe mogelijkheid is de SmartBouwbesluit tool. Deze tool is sinds januari 2018 beschikbaar en is een tool voor Autodesk Revit (geschikt voor versies 2016R2, 2017 en 2018). Hiermee kunnen gemakkelijk en nauwkeurig, binnen enkele seconden, berekeningen worden gemaakt. Groot voordeel: Je kunt in een vroeg stadium al erg snel een pre-check uitvoeren om te zien of je aan de regels voldoet of niet. Zit je niet op de goede weg? Dan kun je gemakkelijk bijsturen. Het resultaat is dat jij je deadlines altijd haalt en je leidinggevende daardoor ook (en eerlijk is eerlijk, we hebben liever een blije leidinggevende dan een chagrijnige).

Meer over de SmartBouwbesluit tool

Hoe ga jij om met het Bouwbesluit?

Graag hoor ik meer over waar jij elke dag mee bezig bent. Zijn er dingen die in jouw ogen gemakkelijker kunnen? Deel ze met mij!

Neem contact op

Door op verzenden en akkoord te klikken geeft u aan akkoord te zijn met onze privacy policy.

Geschreven door Omar Wennink, marketeerOmar_Wennink_LI

Mijn naam is Omar Wennink. Als marketeer bij Itannex ben ik o.a. verantwoordelijk voor het 'op de markt brengen van' nieuwe producten en het aansturen van enkele commerciële projecten. Daarnaast ben ik ook betrokken bij onze evenementen, webinars en de digitale uitingen van Itannex. Tijdens mijn werkzaamheden staat het samenbrengen van de marktvraag en techniek centraal, zodat wij onze klanten zo goed mogelijk van dienst kunnen zijn.