Contact

Telefoon: +31 (0)88 – 872 00 00

E-mail
info@itannex.com

Bedrijfsgegevens
Arkance Systems Netherlands
K.v.K. nr. 08159263
IBAN: NL22ABNA0593947363
BIC: ABNANL2A

Harwig – Een strik om het gebouw

“Met BIM wordt bouwen steeds leuker”, zegt Friso Ypma van het Emmense Harwig Installatie- groep. Sinds het installatiebedrijf enige jaren geleden het eerste BIM project is gestart, beginnen de voordelen van BIM echt zichtbaar te worden. “Want met BIM kunnen we de opdrachtgever meenemen in het ontwerp- en bouwproces en krijgt hij ook wat er vooraf ontworpen is. We kunnen dan echt trots zijn op het eindproduct en bij wijze van spreken een strik om het gebouw doen bij oplevering!”

Harwig realiseert met ruim 150 personeelsleden installatieprojecten in diverse sectoren, maar vooral in de zorg en het onderwijs. Daarbij spelen ook onderhoudsprojecten een belangrijke rol. Met verschillende ziekenhuizen in de regio heeft Harwig dan ook mantelovereenkomsten, zoals het UMCG en Scheper Ziekenhuis Em- men. Ypma: “Ons voordeel is dat we bij Harwig de capaciteit hebben om in te kunnen spelen op vraag van de klant, maar nog steeds flexibel zijn doordat we als bedrijf een platte organisatiestructuur hebben.”

Snel schakelen

Dat laatste zorgde er ook voor dat BIM binnen het bedrijf relatief snel kon worden geïntroduceerd. Drie jaar geleden richtte men binnen Harwig al een ‘BIM werkgroep’ op, om de mogelijkheden en kansen te inventariseren. Al snel concludeerde de BIM groep dat het werken met BIM alleen maar voordelen biedt en is er met marktpartijen snel geschakeld. Bernard Nederhoed, directeur van Harwig, vertelt: “We hebben niet getwijfeld maar direct de expertise van Itannex ingeschakeld. Onze mensen zijn op Revit basiscursus geweest en een consultant van Itannex begeleidde ons bij het eerste project. De keuze voor Revit was gemakkelijk, want dit is in onze ogen de standaard in de markt.” Na de eerste projecten met Revit te hebben gedaan, geeft Ypma aan geen spijt te hebben van de overstap van Stabiplan naar Revit voor het 3D modelleren en BIMmen. Volgens Nederhoed maakt BIM het mogelijk dat de traditionele bouwsector, die moet veranderen, ook kan veranderen. Het zorgt voor een mentaliteitsverandering, zowel bij de ontwerpende en bouwende partijen als de opdrachtgever. “Voor ons was BIM in eerste instantie vooral een commerciële tool; als je niet mee doet raak je vanzelf achterop. Maar ondertussen ontdekken we steeds meer mogelijkheden.

Het belangrijkste is voor ons het eindresultaat. We merken dat dit door te werken met BIM gewoonweg beter wordt.” Dit komt volgens Nederhoed ook doordat er, wanneer voor BIM wordt gekozen, vaak in bouwteamverband of Design&Build achtige constructies wordt gewerkt, in plaats van aanbesteden op basis van laagste prijs. “De opdrachtgever krijgt dan wat hij wil en wij hoeven ons niet in bochten te wringen om op budget te blijven.”

Prijsvorming op basis van BIM

In een ideale wereld zou volgens Nederhoed de prijsvorming voor de bouw van een project gebaseerd moeten worden op condities en niet op uren en materialen, zoals nu gebeurt. “Het kernwoord van BIM is namelijk transparantie in mijn ogen. In de ontwerpfase neem je de opdrachtgever letterlijk mee door het gebouw.

Virtueel kun je dan direct aanpassingen doen en kunnen we op basis van het BIM model gaan afprijzen. Wijzigingen in het ontwerp kunnen we dan direct vertalen naar de bouwkosten. Nu gebeuren wijzigingen vaak nog op de bouwplaats, waardoor het voor een opdrachtgever veel duurder uitvalt.”

Na de ontwerpfase kan samen met de opdrachtgever dan gekeken worden naar de bouwkosten,  waarbij deze direct kan bepalen wat hij wel of niet wil. “Bijvoorbeeld nog bezuinigingen doorvoeren, of belangrijke ontwerpwijzigingen,” aldus Nederhoed. “En op basis van dit model kunnen de aannemers dan gaan afprijzen. Pas dan wordt het proces écht transparant en mag en kan iedereen er een eerlijke boterham aan verdienen.”

Van 3D naar 6D

Op dit moment werkt Harwig diverse projecten uit in BIM. Een school in Gieten, Huis van Cultuur en Bestuur in Hoogezand, het theater in Emmen en een groot datacenter in het noorden van het land worden in BIM uitgewerkt. Bij het datacenter merkt Harwig heel veel voordelen door het werken met BIM. Op deze bouw wordt veel met prefab bouwdelen gewerkt. De prefab is compleet gemodelleerd in Revit en alles zit hierin. Dat betekent bijvoorbeeld dat alle ophangpunten voor de kabelgoten, en dat zijn er veel in een datacenter, al in de prefab vloerplaten zijn gemodelleerd. “Knelpunten in het ontwerp werden zo direct ontdekt, wat in zo’n complex gebouw als deze veel faalkosten heeft gescheeld. Hoeveel is lastig in te schatten, maar dat het substantieel geld scheelt is zeker!”

Het modelleren gebeurt intern bij Harwig. Ypma vertelt: “Wij hebben meerdere BIM modelleurs in huis die ook in staat zijn om de coördinatie te doen. We merken dat de functies sterk aan het veranderen zijn. Een goede modelleur kan niet alleen modelleren, maar ook engineeren. Er worden dus veel hogere eisen aan mensen gesteld.”

Momenteel werkt Harwig toe van 3D naar 5D en worden er al kostencalculaties uit het BIM model gehaald. Ondanks dat het proces nog niet compleet geautomatiseerd verloopt, ziet het bedrijf hier zeker toekomst in. Nederhoed: “Dergelijke processen kunnen straks veel sneller verlopen, waardoor we ook wijzigingen vele malen sneller kunnen doorvoeren. Dat is in ons voordeel, maar ook zeker in het voordeel van de opdrachtgever.” En het liefst wil Harwig met BIM doorgroeien naar 6D, door BIM te koppelen aan beheer en onderhoud. Doordat het bedrijf een grote onderhoudstak kent, zitten hier interessante voordelen aan. “We kunnen dan veel flexibeler omgaan met bestaande bouw en makkelijker aanpassingen maken.”

Nederhoed ziet een grote toekomst en mogelijkheden om te werken met BIM. “Straks lopen de uitvoerders en bouwvakkers gewoon met een extra ‘layer’ op de bouw, gewoon voor je helm. Dan zie je virtueel wat er gebouwd moet worden. Niets wordt meer aan het toeval overgelaten.”

Meer weten?

Wilt u meer informatie of weten wat Itannex voor u kan betekenen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen, wij helpen u graag verder.

    Neem contact op

    Hoe kunnen we u verder helpen?

    Door op verzenden en akkoord te klikken geeft u aan akkoord te zijn met onze privacy policy.

    Ja ik wil meer weten over de Revit basis Next cursus.