Contact

Telefoon: +31 (0)88 – 872 00 00

E-mail
info@itannex.com

Bedrijfsgegevens
K.v.K. nr.08159263
IBAN: NL22ABNA0593947363
BIC: ABNANL2A

Fame architecten – Een voorschot op de werkelijkheid

2.12.2015 | Categorie:

Vanuit de wens van de eindgebruiker een concept ontwikkelen en dat dan samen met deze gebruiker ontwerpen en ontwikkelen, dát is wat het Zwolse bureau FAME het liefst doet. Na de conceptontwikkeling gaat de architectuurstudio van FAME aan de slag met ontwerpen, sinds eind 2013 in Revit. Met de ontwikkelingen op gebied van BIM en Revit nemen we tegenwoordig volgens Marien Riezebos van FAME alvast een voorschot op de werkelijkheid!

FAME noemt zichzelf een multidisciplinair planontwikkelbedrijf. Riezebos, BIM modelleur, legt uit: “Wij ontwikkelen een plan van A tot Z voor opdrachtgevers. Vaak starten we met een onderzoek: wat is er voor bestaande bouw, kunnen we dit herontwikkelen of moet er nieuw gebouwd worden? Vervolgens rolt hier vaak een architectuuropdracht uit en gaat onze architectuurstudio aan de slag. Als planontwikkelaar blijven we ook vaak betrokken tijdens de uitvoering met onze bouwmanagers.

FAME richt zich op dit moment vooral op de zorg als het gaat op woonconcepten. Van oorsprong werkte het bureau al aan herstructureringsplannen van wijken en winkelcentra. Een oud wijkwinkelcentrum wordt vaak een wijk- servicegebied, waar tegenwoordig ook meestal zorgappartementen worden gerealiseerd. “Logischerwijs is de huisvesting in de zorg een groeiende markt. De vraag vanuit de markt verandert en daar springen wij graag op in. Mensen willen tegenwoordig langer zelfstandig blijven wonen, ook al hebben ze een zorgvraag. Dit moet natuurlijk wel betaalbaar blijven,” aldus Riezebos.

Meteen overstappen

In het middelpunt van de crisis, eind 2013, maakte FAME een opmerkelijke beslissing. Het bedrijf besloot om over te stappen naar Revit. En niet geleidelijk. Riezebos: “Toen de keuze voor Revit eenmaal was gemaakt, zijn we direct geheel overgestapt. Dus niets meer in ons oude 2D CAD software. Nee, alles meteen in Revit. Ook lopende projecten hebben we omgezet naar, of beter gezegd opnieuw gemodelleerd in Revit.” Revit was voor FAME een kans om samen te werken met andere partners, om projecten anders aan te pakken. “Het is niet meer zo dat iedereen bezig is met z’n eigen ding, om het vervolgens over de schutting te gooien!” aldus Riezebos.

“Na de keuze voor Revit, kozen wij voor Itannex als software leverancier en opleider. Onze modelleurs en ontwerpers zijn allemaal op cursus geweest en hebben alle cursussen gevolgd op gebied van Revit Architecture en BIM. We hebben ervoor gekozen om ook de ontwerpers met Revit te laten werken, omdat we vanaf het eerste moment in Revit willen werken. Dus niet eerst een schetsontwerp in bijvoorbeeld SketchUp opzetten, zodat je het later weer in Revit moet zetten.”

Samenwerking met Itannex

Deze plotseling overstap naar Revit zorgde uiteraard wel voor de nodige problemen, maar dit werd ‘on the job’ opgelost. Het opzetten van ‘standaard’ elementen zoals wanden en vloeren was geen probleem, maar toen er families moesten worden opgezet bleek Revit toch enigszins ondoorgrondelijk voor FAME.

Riezebos: “De keuze voor Itannex bleek achter- af super. Toen we tegen problemen aanliepen, heeft een consultant van Itannex, Roy Berends, een aantal dagen bij ons op locatie gezeten. Tijdens zijn aanwezigheid konden we veel kleine problemen oplossen en bovendien heeft Roy ons geholpen met het opbouwen van families en perfectioneren van onze Revit template. Hij heeft ons echt door de dip heen geholpen en vanaf dat moment ging het alleen maar beter!"

Anders ontwikkelen

FAME architecten heeft een hele nieuwe visie op ontwikkelen en ontwerpen. En werken met Revit en BIM past perfect in dit plaatje. Riezebos: “Het vak is echt aan het veranderen, mede door de ont- wikkelingen op softwaregebied. In welke sector je ook bezig bent, je zit niet meer op je eigen eilandje. We werken nu veel meer samen met andere adviseurs, maar ook met de opdracht- gever en eindgebruiker. Dit is toe te schrijven aan de ontwikkelingen op gebied van BIM.”

Het 3D modelleren en het visualiseren is ook heel erg interessant vinden ze bij FAME. Want met Revit kun je al in een heel vroeg stadium iets laten zien, omdat je meteen begint met het opzetten van een 3D model. “Normaal gesproken is een ontwerp iets wat in eerste instantie bij een ontwerper in het hoofd zit. Maar met Revit kun je gebruikers meenemen in het ontwerpproces en ze dus al vroeg enthousiast maken.”

“En”, vult Riezebos aan, “vroeger probeerden we 3D te vangen in een 2D model. Want in ons hoofd waren we al 3D aan het ontwerpen. Nu sluit het ontwerpen, modelleren en bouwen op elkaar aan. Je bent in feite al aan het bouwen terwijl je ontwerpt. We nemen letterlijk een voor- schot op de werkelijkheid! Dat zien we echt als een enorme winst in de overstap naar Revit!”

BIM in de toekomst

Tot nu toe heeft FAME architecten eigenlijk alleen nog maar met BIM gewerkt in de ontwerpfase, maximaal tot LOD350 niveau. Het werken met de aannemer, co-makers en leveranciers is wel iets waar ze heel graag naar toe willen. “Dit hoort in onze ogen gewoon bij BIM. Wij zien dit voor onszelf ook als meerwaarde. Onze bouwmanagers, die ook nu al een bouwproces coördineren, hebben BIM omarmt. Zij kunnen in een objectieve rol dus een BIM proces begeleiden en coördineren.”

Voor FAME ligt de toekomst sinds de over- stap naar Revit dus helemaal open. Riezebos geeft aan dat de keuze voor Revit absoluut de juiste is geweest. “Met de overstap hebben we bestaande klanten weten te behouden en ook weer nieuwe opdrachten binnengehaald!”

Woonservicezone Lindescote

In de kleine kern Linschoten bij Woerden ligt een centrum met een brede school, een supermarkt en een verouderd multifunctioneel centrum. In het uitbreidingsplan Voorvliet wil de gemeente dit centrum upgraden. De wens van zorgorganisatie Vierstroom en woningbouwcorporatie GroenWest voor een nieuwe woonvorm met zorg en ondersteuning op deze plek sloot hier perfect op aan. Vanuit een wijkgerichte aanpak wordt een woonservicezone ontwikkeld, waarbij het  multifunctionele centrum wordt gerenoveerd en er ook een stuk nieuwbouw bij komt.

In de nieuwbouw worden twee woonvormen gerealiseerd, gebaseerd op de zorg- concepten  ‘Beschermd Wonen’ en ‘Wonen met een Plus!’ van FAME. Beschermd Wonen is een geclusterde woonvorm voor mensen met een 24-uurs zorgvraag, zoals dementie, waarbij behoud van eigen regie en het voortzetten van de eigen manier van leven (“thuis”) uitgangspunt is. Bewoners huren één van de 31 volwaardige tweekamerappartementen. Deze staan in directe relatie met royale gezamenlijke sociale leefruimten. Beschermd Wonen is een menswaardig en financieel haalbaar alternatief voor een verpleeghuis. Wonen met een Plus! is een zelfstandige woonvorm met zorg en diensten op afroep beschikbaar. Hierbij gaat het om mensen waarvan bijvoorbeeld de partner een intensieve zorgvraag heeft. Het ontwerp van FAME voorziet op de bovenste etage in 16  driekamerappartementen volgens dit zorgconcept. De zorg is binnen handbereik en 24 uur per dag oproepbaar. Wonen met een Plus! is een betaalbaar alternatief voor het verzorgingstehuis.

Naast de ondersteuning in het verwoorden van de gezamenlijke visie en het opstellen van het ruimtelijke programma van eisen, is FAME ook verantwoordelijk voor het architectonisch ontwerp van woonservicezone Lindescote. Riezebos: “In de ontwerpfase hebben we geBIMt met alle adviserende partijen en allemaal in Revit gewerkt. De gelinkte modellen zijn nu geworden tot een centraal model, op basis waarvan de aanbesteding plaatsvindt.”

Meer weten?

Wilt u meer informatie of weten wat Itannex voor u kan betekenen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen, wij helpen u graag verder.

    Neem contact op

    Hoe kunnen we u verder helpen?

    Door op verzenden en akkoord te klikken geeft u aan akkoord te zijn met onze privacy policy.