Meer weten?

Van gedachten wisselen over mijn blog?

Laat uw gegevens achter en ik neem contact met u op!

Neem contact op

Hoe kunnen we u verder helpen?

Door op verzenden en akkoord te klikken geeft u aan akkoord te zijn met onze privacy policy.

Contact

Telefoon: +31 (0)88 – 872 00 00

E-mail
info@itannex.com

Bedrijfsgegevens
K.v.K. nr.08159263
IBAN: NL22ABNA0593947363
BIC: ABNANL2A

Blog: Van innovatie naar disruptie

16.05.2019 | Categorie:

Het commerciële en operationele landschap van fabrikanten en toeleveranciers van installatietechnische producten is compleet veranderd. Doordat innovaties en nieuwe technologieën, zoals BIM, elkaar snel opvolgen worden er hoge eisen gesteld aan het adaptieve vermogen van een fabrikant. De klanten van de fabrikant, de installateur en aannemer, hebben andere wensen en behoeften dan voorheen. Klanten die op hun beurt weer gestuurd worden door de eindgebruikers die veeleisender en technisch beter onderlegd zijn.

Veel fabrikanten van innovatieve of complexe producten proberen antwoord te geven op de vraag: “Hoe kan ik bestaande markten behouden en uitbouwen, nieuwe markten aanboren en disruptief zijn?”. Vanuit mijn rol bij Itannex adviseer ik bedrijven zoals Geberit, Legrand, Hilti en ACO bij dit vraagstuk en help ik ze om BIM succesvol in te zetten.

BIM biedt opties voor een betere positionering

Veel fabrikanten waar ik mee spreek zijn puur bezig met commercie. Het hoofdkantoor is meestal ergens in Europa gevestigd en vaak zit daar ook de R&D afdeling. Hier is men vaak sterk gericht op technische productinnovatie en wordt de commerciële kant soms wat onderbelicht. Het gevolg is dat deze bedrijven kansen laten liggen. BIM readiness kan hier een grote bijdrage leveren. Ik heb soms wel wat uit te leggen over de 3D modellen die gebruikt worden in de ontwikkeling en werkvoorbereiding voor productie versus de 3D BIM modellen.

Langzaamaan dringt bij fabrikanten en toeleveranciers het besef door dat ze er niet aan ontkomen om hun producten als BIM content, als “digital twin”, aan te bieden. In de eerste plaats als een soort 3D bestektekst, om in een zo vroeg mogelijk stadium voorgeschreven te worden. Dit is inmiddels een basisvoorwaarde om überhaupt een rol te spelen in BIM projecten.

Waarde toevoegen

Als er sprake is van complexe productsamenstellingen kan 3D veel comfort bieden om de engineers te ondersteunen in de toepassing van het product. Voorwaarde hierbij is dat de 3D content intelligent genoeg is. Sommige producten hebben dusdanig veel opties en mogelijkheden waardoor kennis en advies bij een producttoepassing echt nodig is. Expertise is nodig om het juiste product in de juiste configuratie te plaatsen. Dit kan men niet altijd van een engineer van een installateur verwachten, het productspectrum is tegenwoordig enorm groot.

Dit is dus de perfecte omstandigheid om de samenwerking met de klant te intensiveren en aanvullend advies te geven. De intelligente 3D content kan een deel van deze taak op zich nemen. Door het beschikbaar stellen van content via zijn eigen website geeft de fabrikant aan haar klanten een betrouwbare en actuele ‘single source of truth’. De fabrikant kan dit productadvies verder persoonlijk uitbreiden. Dit houdt echter wel in dat de product- of applicatieadviseur van de fabrikant ook over de nodige BIM competenties moet beschikken. De adviseur moet kennis hebben van de workflow van de installateur op het gebied van BIM. Als het erg complex wordt, kan de fabrikant zelfs de engineering als extra dienst aan haar klanten aanbieden. Hiervoor bieden we inmiddels een specifieke opleiding aan; BIM management voor fabrikanten.
Dankzij BIM zijn er dus nieuwe mogelijkheden voor een hechtere klantrelatie, een effectievere inzet van uw producten en een additionele nieuwe positionering voor u als fabrikant.

Eens praten over de mogelijkheden?

Spelen de volgende vraagstukken ook bij u?: “Hoe kan ik bestaande markten behouden en uitbouwen, nieuwe markten aanboren en disruptief zijn?” Dan ga ik hier graag eens met u over in gesprek. Laat uw gegevens achter of mail mij uw vraagstuk.

Neem contact op

Hoe kunnen we u verder helpen?

Door op verzenden en akkoord te klikken geeft u aan akkoord te zijn met onze privacy policy.

Lees ook de volgende blog van Frans: “Concurrentievoordeel behalen met BIM content

Over Frans Nieman


Mijn naam is Frans Nieman, als Business Unit Manager fabrikanten en toeleveranciers installatietechniek, help ik bedrijven met commerciële innovatie en 3D content met BIM als uitgangspunt.