BIM is al een commodity

17.03.2020 | Categorie: ,

De toekomst van de bouw gaat er heel anders uitzien

“De bouw is niet echt het voorbeeld van een innovatieve sector. Als je kijkt naar hoe de bouw 50 jaar geleden werkte en nu, dan is er nog niet veel veranderd,” aldus professor Henk Volberda, hoogleraar Strategic Management & Innovation aan de UvA. Nu de vierde industriële revolutie voor de deur staat en zaken zoals robotisering, kunstmatige intelligentie en 3D printen eerder vandaag dan morgen gebeuren, is het zaak dat bedrijven gaan innoveren. “En dan niet puur gedreven door technologische innovatie, maar juist door sociale innovatie.” Volberda neemt ons mee naar de nabije toekomst…

Jaren geleden kwam BIM plotseling opzetten. Dit was voor veel bouw- en installatiebedrijven een radicale innovatie. En nu staan ze voor de uitdaging dat het complete bouwproces wordt gedigitaliseerd. “Je merkt dat bedrijven huiverig zijn om te investeren in verandering. Bouw- en installatiebedrijven zitten een beetje in de ontkenningsfase. Bovendien merken vooruitstrevende bedrijven die wél investeren dat het niet altijd oplevert waar ze op hoopten. De grootste barrière is de factor mens en dat vinden veel bedrijven lastig.”

We weten allemaal dat de bouw niet bepaald een innovatieve sector is. Dat blijkt ook uit wetenschappelijk onderzoek. Hoe komt dat?
BIM InnoverenEr zijn hele innovatieve mensen in de bouw. Maar het probleem is dat het een gefragmenteerde bedrijfstak is. Er zijn ontzettend veel middelgrote en kleine bedrijven en er wordt weinig samengewerkt. Hierdoor heeft de bouw weinig innovatievermogen. Ook de productiviteit is achtergebleven. Grofweg is de innovatieslag in de bouw in drie scenario’s onder te brengen: het Factory-scenario, waarbij alles in prefab wordt gebouwd, het Digi-scenario, waarbij alles digitaal en met robots wordt gemaakt en het Groene scenario, waarbij de bouwsector volledig duurzaam wordt en duurzame producten bouwt. Maar innovatie draait om nieuwe producten die je in de markt zet. In veel sectoren is die transformatie gepaard gegaan met een disruptieve innovatie: een vinding of een manier van werken die de hele markt op zijn kop zet. Maar er is nog geen Amazon of Airbnb in de bouw.”De komst van ConTech en PropTech zorgen er wel voor dat er ruimte komt voor innovatie en disruptie. Bouw- en installatiebedrijven zullen wel moeten!

Lees het volledige interview met Henk Volberda over sociale innovatie

Meer weten?

Bekijk ook eens het opleidingstraject tot BIM Coördinator en het programma SmartModelling, waarbij leren & ontwikkelen centraal staat. Met deze producten kunnen wij u begeleiden met de digitale transitie van uw organisatie, waarbij aandacht voor mens, proces en techniek centraal staat.

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op, we zijn je graag van dienst. Je kunt een e-mail sturen aan info@itannex.com of bellen naar 088 - 872 00 00.

Ja ik wil meer weten over de Revit basis Next cursus.