Augmented Reality in de bouwsector; kijk door de muren heen

6.07.2017 | Categorie:

Augmented Reality in de bouwsector 1

Stelt u zich eens voor dat u onderdeel bent van een team dat zich bezighoudt met de bouw van een nieuw kantoorpand. Halverwege het proces bent u op het terrein om de koel- en ventilatiesystemen te inspecteren. U zet een innoverende bouwhelm op en u stapt uit de lift. Als u omhoog kijkt is er een verlaagd plafond geïnstalleerd, maar u wilt eigenlijk weten wat er achter het plafond zit.

Door het vizier op uw helm haalt u het Building Information Model (BIM) tevoorschijn, welke direct binnen uw gezichtsveld wordt geprojecteerd. Terwijl u door de gangpaden loopt ziet u verwarmingsleidingen, waterleidingen en elektrische kabels die met uw standpunt mee verschuiven. U kunt verschillende lagen van het model zichtbaar maken zodat u de staalstructuur, isolatie en materiaalafwerking van het gebouw ziet.

Deze magische helm, de DAQRI Smart Helmet, is een draagbaar Augmented Reality systeem dat ontwikkeld is voor het gebruik in de bouwindustrie. In wezen kunnen bouwers, ingenieurs en ontwerpers hun BIM-model naar de bouwplaats brengen, de helm dragen en een indrukwekkende ’full-scale’ 3D-omgeving ervaren.

Door bouwers, ingenieurs, installateurs en ontwerpers met deze helm toegang te geven tot gebouwinformatie kunnen zij:

  • ruimtelijke relaties beter zien;
  • MEP-clashes eerder detecteren en;
  • sneller weloverwogen beslissingen maken met minder fouten

De helm staat u toe om beslissingen in het veld te maken en niet meer te hoeven wachten tot het einde van de werkdag om dit met uw leidinggevende te overleggen. In zekere mate machtigt het de bouwer.

Augmented Reality in de bouwsector 2

Het BIM-model dat op het vizier van de helm wordt geprojecteerd is pas stap 1. De realiteit is dat de waarde van het model waarschijnlijk 25 procent van de reëel waarde vertegenwoordigd. De volgende 75 procent verbindt de veldteams met de rest van de contractuele projectinformatie in de ruimte.

In tegenstelling tot de Google Glass is de DAQRI-helm volledig gericht op industriële toepassingen. In dit gebied zijn dergelijke ‘goofy’ bouwhelmen makkelijker geaccepteerd en gelden minder privacy bezorgdheden.

Het gebruik van de DAQRI-bouwhelmen tijdens de bouwfase lijkt op de meest intuïtieve applicatie, maar het is zeker ook de moeite waard om de helm op dag 1 van het ontwerp mee te nemen. Een architect zou zijn of haar model aan ingenieurs en bouwers kunnen laten zien nog voordat de bouw begint. Potentiele problemen kunnen dan in de beginfase al aan de kaak worden gesteld wat natuurlijk weer sneller en voordeliger is om op te lossen. De heldere visuele interface van het systeem staat bouwteams ook toe om stap-voor-stap instructies te geven voor inspecties of zelfs voor onderhoud, lang nadat de bouw is afgerond.

Augmented Reality in de bouwsector

Augmented Reality heeft verreikende gevolgen voor hoe de samenleving omgaat met informatie in relatie tot het milieu. Voor de bouwsector is het een noodzakelijke ’disrupter’ om een breed scala aan problemen op te lossen zoals het vergroten van het veiligheidsbewustzijn voor veldteams gerelateerd aan ’just-in-time’ kennis. Klanten kunnen AR inzetten om hun bedrijf drastisch te verbeteren en hun faciliteit te behouden.

De huidige incarnatie van DAQRI met haar bouwhelm belooft de manier waarop gebouwen worden gemaakt te veranderen. Tot op heden vertrouwt de helm nog steeds op het importeren van een statisch virtueel model van een gebouw en dit te overlappen met de echte wereld. De volgende stap is het maken van een apparaat dat verborgen componenten dynamisch weergeeft aan de gebruikers. Daarbij moet het niet meer uitmaken of ze nu wel of niet in het model zijn opgenomen. Dat zou Augmented Reality op het niveau brengen van X-ray en de bouwsector tot een wereld van alwetendheid.

Augmented Reality in de bouwsector 3