Contact

Telefoon: +31 (0)88 – 872 00 00

E-mail
info@itannex.com

Bedrijfsgegevens
K.v.K. nr.08159263
IBAN: NL22ABNA0593947363
BIC: ABNANL2A

Architektenburo Houweling – duurzaam product creëren

Houweling logo 40 jaar LC"Samen kun je veel beter een duurzaam product neerzetten dan alleen, dat is de kracht van BIM"

Jan Houweling is architect/eigenaar bij het Bleiswijkse bureau, dat in de regio bekend staat om het ontwerpen van prachtige vrijstaande woningen. “Naast deze vrijstaande woningen voor particulieren, doen wij ook veel kleine ontwikkelingen voor bijvoorbeeld ontwikkelaars en ondernemers. Het werken voor eindgebruikers is zeker een basis in ons werk. Zij ervaren het ook als een pré dat wij een full-service bureau zijn, ze hebben één aanspreekpunt en worden op die manier ontzorgt.”

Nuchter in duurzaamheid

Paviljoen001

Duurzaamheid in hun ontwerpen is een belangrijk speerpunt voor Houweling, hoewel ze zich ervan bewust zijn dat dit een containerbegrip is. Houweling: “Wij bekijken duurzaamheid vanuit een heel praktisch en nuchter oogpunt. Je kunt met een passiefhuis bijvoorbeeld heel ver gaan, maar als het binnenklimaat hierdoor niet meer prettig is om te werken of te leven ga je aan het doel voorbij.” Architektenburo Houweling kijkt naar de mogelijke duurzaamheidsmaatregelen vanuit een oogpunt om zo laag mogelijke lasten te krijgen, voor zowel het milieu als de portemonnee van de klant. “Wij maken bijvoorbeeld inzichtelijk wat de kosten zijn voor een investering en wat de terugverdientijd is. We werken graag vooruitstrevend, maar hebben wel oog voor de praktijk.”

Dat klanten duurzaamheid belangrijk vinden merkt Jan Houweling aan het feit dat mensen specifiek bij Houweling komen vanwege het duurzaamheidsaspect. In 2010 heeft Houweling een nieuw pand ontworpen en laten bouwen, uiteraard met het oog op CO2 neutraal. Hieruit spreekt ook weer het belang van duurzaamheid voor Houweling als bedrijf.

Overstap naar BIM

Als één van de eerste bureaus is Houweling in 3D gaan werken, al zeker 23 jaar geleden. De reden hiervan was met name om dingen beter visueel te kunnen maken. De overstap naar BIM en Revit is pas vorig jaar gemaakt. Houweling legt uit waarom: “Doordat wij al zo vroeg bezig waren met ontwerpen in 3D, hebben we de ontwikkelingen in de markt nauwlettend gevolgd. We hebben bewust gewacht om met Revit te gaan werken, omdat er in onze ogen nog veel kinderziektes in zaten. Doordat wij in de tijd van crisis nog redelijk goed hebben gedraaid, hadden we ook de mogelijkheid om vorig jaar deze investering te doen.”

Een groot voordeel van deze late overstap én de groei die Houweling doormaakt, is dat zij de laatste tijd nieuw personeel in dienst hebben kunnen nemen met BIM en Revit ervaring. “Deze nieuwe mensen kunnen op die manier ook degenen zonder Revit ervaring ondersteunen. Zo hebben we de overstap ook nog relatief snel kunnen maken”, aldus Jan Houweling.

De koppeling tussen BIM en duurzaamheid is ook een belangrijk item. Houweling: “We zitten steeds vaker met de aannemer en installateur om tafel. Hierdoor ga je op een andere manier samenwerken, je werkt met elkaar veel meer aan productontwikkeling. Samen kun je veel beter een duurzaam product neerzetten dan alleen. Je bent niet meer allemaal op je eigen eiland bezig, maar wat je met elkaar bespreekt werk je ook samen uit. Juist dat is de kracht van BIM!”

Interne en externe voordelen

Landhuis 3D BIM modelWerken met BIM levert voor Houweling Architektenburo zowel intern als extern de nodige voordelen op. Houweling: “Het is voor ons een voordeel om in BIM te werken, want hoewel we in de ontwerpfase langer bezig zijn, verdienen we dit in een latere fase weer terug. Hiermee verhogen we ook de kwaliteit van ons eindproduct voor de klant, wat bouwfouten zal reduceren. Bovendien ben je extern een interessantere partij om mee samen te werken, wanneer je op niveau kunt BIMmen!”

De grootste winst in de toekomst ziet Houweling, als full-service bureau vooral in het maken van een koppeling tussen de ontwerpfase en de overige disciplines binnen het bouwen. “Op deze manier kunnen we op basis van het 3D ontwerp ook het bestek, bouwbesluit, de constructie en de energieberekeningen uitvoeren. We zijn hier zelfs al voorzichtig mee aan het experimenteren.

Rol van Itannex

Houweling koos voor Itannex vanwege de keuze voor Revit, maar ook door de bedrijfsgrootte. Houweling: “We hebben korte lijnen met Itannex, er is gemakkelijk en snel contact. Dit zorgt voor een prettige samenwerking.” Itannex heeft voor Houweling Architektenburo de implementatie van Revit verzorgd en ook de opleidingen van het personeel.

Over Houweling

In 2014 vierde Architektenburo Houweling haar 40-jarig bestaan. In 1974 richtte Joop Houweling het bedrijf, dat al sinds jaar en dag in Bleiswijk is gevestigd, op. Het middelgrote full service bureau richt zich op het ontzorgen van hun klanten, veelal eindgebruikers, door naast het ontwerp ook zaken te verzorgen zoals bouwaanvraag, bouwbesluittoetsing, directievoering, energieprestatieberekeningen en constructieberekeningen.