Contact

Telefoon: +31 (0)88 – 872 00 00

E-mail
info@itannex.com

Bedrijfsgegevens
K.v.K. nr.08159263
IBAN: NL22ABNA0593947363
BIC: ABNANL2A

Succesvol evenement ‘Beter gebouwbeheer met BIM’

15.06.2021 | Categorie: Algemeen Alle nieuwsitems

Op 10 juni organiseerde Itannex een digitaal evenement over ‘beter gebouwbeheer met BIM’. Diverse deelnemers uit de bouw- en vastgoedbranche namen deel aan deze interactieve ochtend. De ochtend begon met twee inspirerende break-out sessies. Berend Koudstaal van ISSO, een kennisinstituut voor de bouw- en installatiesector. Hij ging in op het op orde krijgen van informatiebeheer en inzetten van BIM. “Hoe kun je op een goede manier (informatie)beheer inrichten, zodat je optimaal gebruik maakt van de technische mogelijkheden van BIM en van het gebouw? Maar ook dat gebruikers een comfortabele en gezonde werkomgeving ervaren? Met de Duurzaam Beheer en Onderhoud methode van ISSO, kun je structureel je gebouwprestaties verbeteren én borgen. 

 

 

De andere sessie werd gepresenteerd door Wim Mars van AFAS software. Hij nam iedereen mee in de bouw en het beheer van het nieuwe AFAS Experience Center in Leusden. Dit ‘clubhuis’ van AFAS is een heel bijzonder gebouw, waar bijna 3 jaar aan gewerkt is. Het BIM model speelde een centrale rol tijdens de bouw. Al in de ontwerpfase was een model opgezet, maar omdat AFAS ook in de beheerfase een BIM model wilde gebruiken, is door aannemer Dura Vermeer en alle andere leveranciers en onderaannemers een compleet nieuw BIM model opgezet. Uiteindelijk heeft dit geleid tot een As Built model op LOD500 niveau, die AFAS nu in het beheer en onderhoud kan gebruiken. 

 

Vervolgens was het woord aan Arjen Adriaanse, hoogleraar Bouwprocesintegratie aan de UT Twente en deeltijd in dienst bij TNO als wetenschappelijk directeur Bouw, Infra & Maritiem, en Wouter Borsboom, Business Consultant bij TNO op de afdeling Building Physcis & Systems. Zij gingen tijdens hun presentatie in op de ontwikkeling “Van BIM naar Predictive Twin” en hoe dit een essentiële stap zal zijn bij het voorspellen van gebouwprestaties. Aan de hand van diverse praktijkvoorbeelden, van bijvoorbeeld civiele werken zoals een brug, toonden zij de waarde van het maken van een Predictive Twin om bijvoorbeeld levensduur en onderhoud te voorspellen. Hiervoor wordt data gekoppeld aan gebouwsimulaties en informatiemodellen; maar wat zijn de uitdagingen en wat betekent dat voor betrokken partijen? 

Interactieve sessies: wat is je droom?

Het tweede deel van de ochtend bestond uit een interactieve sessie, geleid door consultants van Itannex. Deelnemers hadden een aantal uitdagingen aangeleverd, die als basis dienden voor deze brainstormsessie. Denk aan een uitdaging zoals “Er is ontzettend veel informatie beschikbaar vanuit het ontwerp en de bouw, maar hoe gaan we dit gebruiken in de beheerfase?” Uit alle sessies kwamen soortgelijke oorzaken en problemen, zoals werk- en tijdsdruk, afspraken die niet duidelijk zijn en nieuwe werkwijze voor bedrijven. 

 

Maar er liggen ook veel kansen, bijvoorbeeld door te werken met vaste partners en standaarden (zoals de ILS) of door beschikbare data van leveranciers te koppelen in het BIM model. Conclusie was vooral dat omdenken noodzakelijk is, denk vanuit de klant en het beheer en onderhoud van een gebouw: “Wat heb ik nodig, in plaats van wat is er beschikbaar?”

 

Een mooie gezamenlijke conclusie was dat iedere partij in de keten eigenaarschap moet nemen van zijn discipline. Door vervolgens te gaan samenwerken en denken vanuit de klant, kunnen er ook in de beheerfase hele mooie dingen ontstaan vanuit een BIM-model. Of zal dit altijd een droom blijven?

Al met al kunnen we spreken van een geslaagde ochtend, waarbij veel kennis is gedeeld door verschillende partijen uit de bouwkolom, om meer te kunnen doen met de data uit BIM in de beheer- en onderhoudsfase.

 

Wil jij hier ook meer over weten? Neem dan contact met ons op, onze consultants praten je graag bij!