Contact

Telefoon: +31 (0)88 – 872 00 00

E-mail
info@itannex.com

Bedrijfsgegevens
Arkance Systems Netherlands
K.v.K. nr. 08159263
IBAN: NL22ABNA0593947363
BIC: ABNANL2A

REVIT 2022

11.05.2021 | Categorie: Alle nieuwsitems Autodesk software Revit

Autodesk heeft Revit 2022 uitgebracht, met verschillende nieuwe features! Meer dan ooit heeft Autodesk naar feedback van gebruikers geluisterd. In dit artikel vind je een overzicht van de belangrijkste nieuwe ontwikkelingen in Revit 2022.

Revit 2022 gaat over jou

Centraal bij deze release staat de Revit-gebruiker. De nieuwe functionaliteiten en verbeteringen richten zich niet uitsluitend op architecten of ingenieurs, maar op het hele projectteam. Het doel is om de verschillende disciplines in alle stadia van het bouwproject, effectief met elkaar te laten samenwerken.

PDF Export!

In Revit 2022 heb je geen externe PDF-printer meer nodig, om een afdruk van een 2D-tekening naar PDF te kunnen maken. Vanaf nu kun je vanuit Revit PDF-bestanden exporteren via een apart dialoogvenster.

 • Nieuw dialoogvenster 'Export PDF' vergelijkbaar met de printfunctie van Revit
 • Selecteer meerdere views en sheets en voeg deze samen binnen één PDF-bestand
 • Formaat en oriëntatie worden automatisch afgestemd op het gebruikte papierformaat
 • Automatische naamgeving van PDF-bestanden op basis van (eigen) parameters

Afbeelding

Revit legt de link

Formit Pro is de conceptuele ontwerptool van Autodesk, waarmee je heel snel driedimensionale ontwerpstudies kunt maken. Je kunt deze modellen vanuit Formit Pro nu rechtstreeks in de werkomgeving van Revit laden. Andersom gaat ook met de nieuwe functie ‘3D Sketch’ in Revit. Aanvullend hierop kan met Import CAD een Formit-model als AXM-bestand aan Revit worden toegevoegd. Dit model kun je vervolgens als onderlegger gebruiken.
Materialen, lagen- en groep definities uit Formit blijven behouden. Filter op Formit materialen in de Revit Material Browser en gebruik het Visibility/Graphic Overrides scherm binnen Revit, om delen van het Formit-model aan of uit te zetten.

Afbeelding

Rhino 3DM-bestanden kun je nu ook in Revit als CAD-bestand importeren. De oorspronkelijke lagen van het bestand blijven in Revit beschikbaar en je kunt ‘Snappen’ op de geometrie van het model.

Afbeelding
Ook de koppeling tussen Revit 2022 en Autodesk Inventor 2022 is sterk verbeterd. Assemblies uit Inventor kun je exporteren als Revit Families om deze vervolgens in het Revit project te linken. Dit werkt bidirectioneel, de link met het originele bestand blijft behouden.
Afbeelding
Als laatste moet hier nog worden vermeld dat Revit 2022 verbeterde exportmogelijkheden heeft naar IFC, met een certificering voor IFC4 Reference View.

Afbeelding

Met Shared Views kun je een 3D-view van het Revit-model delen met projectpartners en andere belanghebbenden. Zij kunnen dit model vervolgens met de gratis Autodesk Viewer, in de webbrowser bekijken. Deze functie is in Revit 2022 uitgebreid. Ook 2D-aanzichten en tekeningen kun je nu op deze manier (openbaar) delen. Eventuele opmerkingen die op de view worden geplaatst, kun je in Revit meteen terugzien.

Afbeelding

Voor revisies geeft Revit 2022 je de mogelijkheid om naast de standaard numerieke, of alfabetische naamgeving, een eigen codering te gebruiken. Hiermee kun je voldoen aan de coderingsregels voor revisies, die vaak in een BIM Protocol worden vastgelegd.

Afbeelding
View Filters voor projectfasesMet behulp van een View Filter kun je onderdelen van het BIM-model in een 2D- of 3D-aanzicht uitlichten, bijvoorbeeld met een accentkleur. Nu kun je ook filterregels maken op basis van projectfases. Je krijgt hiermee meer controle over het uiterlijk en de zichtbaarheid van elementen in de verschillende fases van een project. De twee nieuwe filterregels zijn:

 • Phase Created
 • Phase Demolished

Afbeelding

Tip: Vanuit het Visibility/Graphic Overrides scherm kun je in Revit 2022 meerdere View Filters tegelijkertijd selecteren en aanpassen. Verplaats Filters omhoog of omlaag om de prioriteit aan te passen.

Afbeelding

Verbeteringen voor Schedules en Tags

Het gebruik van Schedules binnen Revit 2022 wordt makkelijker dankzij deze verbeteringen:

 • Exporteer een Schedule rechtstreeks vanuit Revit naar een CSV-bestand
 • Splits een Schedule op in delen en plaats deze op verschillende Sheets
 • Filter, sorteer en groepeer Families en Family Types op alfabetische volgorde
 • Zoek parameters op naam en filter op specifieke eigenschappen*
 • Voeg Worksets van een Workshared model toe aan een Schedule
 • Multi-Category Schedules ondersteunen System Families
 • Key Schedules ondersteunen Shared parameters

*De uitgebreide zoekfunctie vind je ook in het Project Parameters scherm.
Afbeelding

Tip: Een Key Schedule wordt gebruikt om een element in één keer van meerdere parameter waardes (Key Values) te voorzien. Als je een ‘Key’ toewijst aan dit element, worden deze waardes automatisch ingevuld.

Labels (Tags) hebben in Revit 2022 ook een belangrijke update gekregen:

 • Bepaal de hoekverdraaiing van een Tag exact met behulp van een Angle parameter
 • Je kunt meerdere elementen tegelijkertijd met één Tag labelen
 • Het aantal gelabelde objecten kun je in een Tag laten zien
 • Een eigenschap met verschillende waardes wordt met <varies> aangeduid
 • Er is een Tag voor Curtain Wall Mullions
 • Een Tag onthoudt zijn host, ook als deze refereert naar een gelinkt Revit model

Afbeelding

Tapered Walls

Dit is een nieuwe functionaliteit voor samengestelde wanden in Revit. Je kon dit type wanden in verticale richting al onder een hoek plaatsen. Nu kun je hierbij het onderscheid maken tussen de buitenste en de binnenste lagen van de wand. Dankzij nieuwe ‘Cross Section Properties’ kun je voor deze lagen, verschillende hellingshoeken opgeven. Daarnaast ben je met de komst van ‘Edit Profile’ voor Slanted Walls, vrijer in de vormgeving van schuin geplaatste wanden.

Afbeelding

Tip: Vanuit het Visibility/Graphic Overrides scherm kun je de Non-Core Layers van alle wanden in de actieve Floor Plan view aan- of uitzetten.

Afbeelding

Grids in 3D

Stramienlijnen zijn nu ook zichtbaar in een 3D-view. In de toolpalette Properties van de view, vind je hiervoor de eigenschap ‘Show Grids’. Je kunt de gridlijnen op alle doorkruisende verdiepingen, in de 3D-view aan- of uitzetten. Als je een Grid selecteert dan komt het verticale werkvlak in beeld. Gebruik de tools die je gewend bent om Grids aan te passen. Dit kan dus nu ook in een 3D-view.

Afbeelding
Bepaal de route

Route Analyses zat al in Revit, maar is uitgebreid met nieuwe functionaliteiten. De verschillende manieren waarop personen zich door een ruimte bewegen, kun je nu gaan onderzoeken en visueel gaan maken. Plaats indicatoren om de looprichting van een pad vast te leggen. Zet obstakels in de ruimte en kijk wat dit voor invloed heeft op de lengte van een vluchtroute.

Afbeelding
En er is nog zoveel meer…

 • Nieuwe Family Categories voor o.a. Fire Protection, Medical Equipment en Temporary Structures
 • Verbeterde Rich Photorealistic Content met een uitgebreide Asset bibliotheek
 • Meer mogelijkheden en flexibiliteit voor infrastructurele projecten in Revit
 • Een standaard Color Scheme gebruikt nu rustige, lichte pasteltinten
 • Maak eigen configuraties van Steel Connections op basis van gangbare staalprofielen
 • Diverse verbeteringen voor de Rebar functionaliteit
 • Generative Design binnen Revit is verbeterd en uitgebreid met nieuwe voorbeelden
 • Nieuwe versie van Dynamo voor Revit met 67 nieuwe, veelgevraagde Nodes

Ja ik wil meer weten over de Revit basis Next cursus.