Minder repeterend werk met Dynamo – blended training

BIM regisseur Martin Schouwink van IAA architecten uit Enschede is één van de BIM kartrekkers binnen het bedrijf. Hij maakte de hele evolutie van het bouwkundig tekenwerk mee. “Ik begon op de MTS nog met tekenen met pen en papier. Tijdens mijn studie werd tekenen met de computer geïntroduceerd en leerde ik werken met AutoCAD. Eigenlijk gaan sindsdien de ontwikkelingen steeds sneller.”

Samen met twee andere collega’s is Schouwink bij IAA architecten verantwoordelijk voor de BIM werkmethodiek. “Naast mijn werkzaamheden als BIM regisseur ben ik ook nog steeds BIM modelleur. Dat is ook de reden dat ik de training ‘Versneld modelleren met Dynamo’ heb gevolgd.” Hij volgde de training in de nieuwe ‘blended training’ opleidingsvorm.

Wat vond je van deze nieuwe ‘blended training’ opleidingsvorm?

Voor mij was het volgen van een zelfstudie training via e-learning helemaal nieuw. De combinatie bij blended training, tussen e-learning en klassikaal, heb ik als heel prettig ervaren. De training startte met het online e-learning deel, waarbij je in de vorm van opdrachten vooraf een deel zelfstudie kon doen. Vervolgens hadden we drie dagen klassikale training.

Het feit dat je eerst via e-learning kennis maakt met de software, door middel van video’s en opdrachten, zorgt ervoor dat je al de nodige zelfstudie kunt doen. Dat betekent dat het niveau van alle cursisten, op het moment dat de klassikale training start, nagenoeg gelijk is.

Zeker bij een training met behoorlijke complexe materie, zoals Dynamo, is deze combinatie in mijn ogen echt ideaal. De trainer hoeft dan in de les niet meer uit te leggen waar bepaalde knoppen en handelingen zitten in de software, waardoor je meteen de diepte in kunt gaan.

Hoe zat het e-learning deel in elkaar?

De training begon met een introductievideo van de trainer van Itannex, Jordi Bergboer. Vervolgens moest je aan de hand van opdrachten aan de slag met de lesstof. Het prettige is dat je het voor jezelf kunt inplannen, als je bijvoorbeeld een ‘verloren uurtje’ hebt, kun je mooi met opdrachten aan de slag.  Dat vond ik erg praktisch en overzichtelijk.

En hoe heb je het klassikale deel ervaren?

Het is in mijn ogen wel mogelijk om de training compleet online te doen, maar ik zou persoonlijk het interactieve deel dan wel missen. Het stukje persoonlijke contact in de klas vond ik erg prettig. Als je samen in een ruimte zit heb je toch een andere chemie.

Aan de training namen drie cursisten deel en het leuke was dat iedereen uit een andere beroepsgroep kwam. Hierdoor konden we ook nog weer van elkaar leren, want iedereen heeft weer een andere kijk op dingen.

Vooraf aan de klassikale training werd er van ons verwacht dat we na hadden gedacht over welke handelingen je in je dagelijkse werk mogelijk zou kunnen automatiseren. In de training gingen we daar vervolgens mee aan de slag. Zelf heb ik een script geschreven om het nummeren van ruimtes in een gebouw in Revit te automatiseren, omdat dit voor ons een zeer tijdrovende klus is tijdens het modelleren.

Waarom de keuze voor deze training én Itannex?

Bij IAA architecten ben ik als BIM regisseur mede verantwoordelijk om de BIM werkmethodiek te optimaliseren binnen ons bedrijf. Met de inzet van Dynamo willen we repeterend werk in Revit efficiënter en sneller kunnen doen en dat is de reden waarom ik deze training wilde volgen. Daarnaast is één van mijn collega’s bezig met parametrisch ontwerpen en dat is ook iets wat we met Dynamo willen oppakken. Zo ben ik nu met een klein proefproject bezig om een script te schrijven in Dynamo. Met dit script kunnen we een model genereren in Revit met diverse variabelen, die we met dat script snel kunnen aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan oppervlaktes van ruimtes en afmeting van het gebouw.

De keuze voor Itannex was voor ons een hele logische. Ik heb bij Itannex al eerder opleidingen gevolgd, waaronder Revit basis, en was hier altijd heel tevreden over. Het is een hele prettige partij om mee samen te werken en bovendien is het opleidingscentrum in Almelo niet ver bij ons vandaan.

Hoe ga je nu verder?

Ik ben erg tevreden over de inhoud van de Dynamo training. Ik heb veel geleerd van de training wat ik kan toepassen in mijn dagelijks werk en waar ook mijn collega-modelleurs veel profijt van zullen hebben. Naast het eerdergenoemde proefproject ben ik op dit moment bezig om het script van het nummer van de ruimtes toe te passen in onze organisatie. Het script moet nog wel verder worden uitgewerkt, maar de eerste basis is er. We gaan dit absoluut verder uitbouwen in de toekomst!

Download hier het artikel in PDF! 

Ook een blended training volgen?

 

Ja ik wil meer weten over de Revit basis Next cursus.