Contact

Telefoon: +31 (0)88 – 872 00 00

E-mail
info@itannex.com

Bedrijfsgegevens
K.v.K. nr.08159263
IBAN: NL22ABNA0593947363
BIC: ABNANL2A

Pipelife Open your mind met BIM evenement succesvol verlopen

21.11.2017 | Categorie: Algemeen Alle nieuwsitems

Op donderdag 16 november kwamen management- en directieleden en gebruikers (modelleurs, werkvoorbereiders) uit de installatiesector samen in het Mindcenter tijdens het Open your mind met BIM-evenement van Pipelife. Itannex heeft in samenwerking met Pipelife het programma verzorgd.

Bjorn Kamphuis

Het evenement was bedoeld om deelnemers enerzijds te informeren waarom Pipelife Nederland B.V. is gestart met het ontwikkelen van BIM-packages en wat de voordelen zijn van BIM-content. Anderzijds werden er praktische handvaten gegeven om installatiebedrijven en gebruikers verder op weg te helpen met de implementatie van BIM.

Het Open your mind met BIM-evenement bestond uit een ochtend- en middagprogramma. Het ochtendprogramma was specifiek bedoeld voor management- en directieleden. De kick-off werd hier verzorgd door Niels Rune Solgaard Nielsen, CEO van Pipelife International. Niels Rune ging in op de BIM-missie van Pipelife en de voordelen die BIM-content uiteindelijk biedt aan de organisatie en klanten.  Waar Pipelife nu alleen nog de binnen rioleringssystemen heeft opgenomen in de Revit productbibliotheek wil het bedrijf volgens Niels Rune ‘binnen een jaar alle producten beschikbaar stellen in BIM’. Een mooie doelstelling, waarbij Itannex als BIM-specialist nauw betrokken is.

Niels Rune Solgaard Nielsen

Plenaire sessies
Na de kick-off ging het plenaire programma van start. Laurens Oude Lashof, Senior BIM Consultant bij Itannex, verzorgde een presentatie over ‘Het belang van BIM voor uw organisatie’. Laurens nam de deelnemers letterlijk mee in de wereld van BIM-content en haalde piekfijn aan wat volgens hem goede en slechte content is.

Hans Voordijk

Dr. Hans Voordijk van de Universiteit Twente stond vervolgens uitgebreid stil bij de BIM-volwassenheid in de installatiebranche. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat op vrijwel alle criteria (data, strategie, organisatiestructuur, ict, mens en cultuur, bim-processen) de BIM-volwassenheid van installatiebedrijven op of onder het gemiddeld niveau zit. Daarnaast kaartte Hans in zijn presentatie veelgehoorde BIM-barrières van installatiebedrijven aan:

  1. Opdrachtgevers willen BIM, maar weten zelf onvoldoende wat ze met BIM willen
  2. Standaarden voor informatie-uitwisseling zijn niet goed gedefinieerd of geïmplementeerd
  3. Beperkte beschikbaarheid van standaard objecten vanuit open productbibliotheken.

Bjorn Kamphuis, BIM Manager bij Kuijpers, schetste in zijn presentatie ‘Het is tegenwind die de vlieger doet opstijgen’ de praktische kant van de toepassing van BIM in een installatiebedrijf. Hij stond o.a. stil bij de positionering van BIM binnen Kuijpers, waarom wil Kuijpers BIMmen, wat zijn de resultaten geweest na de invoering van BIM en wat zijn verbeterpunten.

De ochtendsessie werd afgesloten met een bevlogen en inspirerende lezing van Maarten van der Boon over trends en innovaties. In zijn presentatie schetste Maarten op hoofdlijnen vier - van de 12 -  technologische ontwikkelingen die op ons af komen en wat deze gaan betekenen voor mens en organisaties.

Maarten van der Boon

Keuzerondes voor de gebruiker
Aan het begin van middag verliet het merendeel van de managers met opgeheven hoofd het Mindcenter en werden zij opgevolgd door de gebruikers.

Het middagprogramma werd afgetrapt door Mark van Loon, Algemeen Directeur van Pipelife Nederland, waarna Laurens Oude Lashof in zijn presentatie wat dieper in kon gaan op het belang van goede BIM-content. Na afloop van de presentatie hadden de deelnemers een persoonlijk programma waarbij zij een drietal keuzerondes konden volgen over:

  • Updates Revit 2018 en Tips & Tricks
  • Hoe kunnen modelleurs efficiënter werken
  • Demo prefabtool
  • Nationaal BIM uitvoeringsplan en BIM-protocol
  • Toepassen van NLRS in projecten

Mart Morsinkhof

Na afloop van het officiële programma was er nog de gelegenheid voor een hapje en drankje. Geconcludeerd kan worden dat het ‘Open your mind met BIM’ evenement succesvol was verlopen. Patrick Verschuur, International BIM-Manager bij Pipelife, hierover: “Het evenement is voor ons boven verwachting goed verlopen. Een mooi aantal deelnemers in zowel de ochtend als middag heeft het belang van goede BIM-content mogen ervaren. Daarnaast hebben wij ons platform 360.pipelife.com goed aan de man kunnen brengen. En last but not least hebben wij leuke en nieuwe contacten opgedaan”.

Bekijk hier de fotoreportage